YDS’ye Nasıl Çalışılır? YDS’ye Nasıl Hazırlanmalı?

YDS/YÖKDİL/YDT gibi ülkemizde yapılan sınavlarda ortalama net çok düşüktür. Düşünün ki uzun yıllar eğitimi verilen bir dilin ana sınavlarında netler yerlerde gezsin. Bunun sebebi ne olabilir sizce? Elbette kişinin kendi başarısı, çalışması, azmi-emeği de büyük rol oynuyor ancak esas bir problem var o da bu tarz sınavlara çalışmayı bilmemek.

yds nasil calismali

Bu yazımda sizlere bu sınavlara nasıl çalışmanız gerektiğine dair altın niteliğinde tavsiyeler vereceğim; dikkatlice okumanızı ve uygulamanızı öneririm.

Genel İngilizce öğrenmeden sınavlara çalışılmaz!

Bu çok sık yapılan bir hata; insanlar daha İngilizce öğrenmeden sınav kaynaklarına, kurslara tonlarca para döküyorlar ve sonuç yine de hüsran. Bunu anlamak aslında oldukça basit: Türkçe biliyorsunuz diye Türkçe sınavlardan yüksek mi alıyorsunuz? Alamıyoruz değil mi, çalışmak gerekiyor.

Peki ya beginner seviyede Türkçe bilgimiz olsaydı? O zaman ALES, KPSS, TEOG vb. sınavlara DİREKT OLARAK çalışıp başarılı olabilir miydik? Tabi ki olamazdık.

O zaman bunu İngilizcede başarabileceğinizi size düşündüren nedir? Ben bunu gerçekten anlayamıyorum.

Bu tarz sınavlardan başarılı olmak istiyorsanız genel İngilizce seviyeniz en az intermediate, tercihen upper-intermediate-advanced arasında olmalıdır. Bu seviyelerde değilseniz amacınız sınava hazırlanmak değil önce bu seviyelere gelmek olmalıdır. Dilerseniz bunu testi kırıldıktan sonra da yapabilir ve tavsiyemi ”zaman alacağı için, çok emek gerektirdiği için” es de geçebilirsiniz. Tercih sizin, doğru yol gayet açık.

İngilizce seviyeniz iyiyse direkt çalışmaya başlayabilir, değilse önce İngilizce çalışıp daha sonra hangi sınavsa o ‘sınav özelinde’ kaynaklar edinerek çalışmalısınız.

Kelime Bilgisi – her anlamda – ileri seviye olmalıdır.

Sınavlardaki metinleri, kelime sorularını ve aslında tüm soru tipleri için kelime ihtiyacı vardır. Ancak sadece ‘advanced’ dediğimiz akademik düzeyde olan kelimeleri değil orta ve orta üstü seviye kelimelere de hakim olmalısınız. Kelime çalışmalarına ekstra önem vermeniz gerekiyor.

İngilizce seviyesi iyi olan kişiler de ‘sınav özelinde’ çalışmalıdır.

Genel İngilizce ve sınav İngilizcesi farklı şeylerdir. Hatta İngilizce eğitmenleri olarak bizler de bunların eğitimlerini ayrı ayrı veriyoruz çünkü normal İngilizcede gerekli olmayan birçok yapı, özel nokta, edat, phrasal verb, gramer konusu vb. bu tarz sınavlarda tabiri caizse tencerenin dibi sıyrılarak soruluyor. Dediğim gibi ana dilimiz Türkçe ama zaten Türkçe biliyorum, çalışmasam da olur demiyoruz, aynı mantık geçerlidir.

Bağlaçlar kritik öneme sahiptir!

Bağlaçlar hem direkt soru olarak sorulmakta, hem de birçok soru tipinde ‘anahtar rol’ oynamaktadır. Bağlaçlara (although, as if, however, nonetheless vb.) hakim olursanız büyük bir avantaj elde edersiniz.

Test Tekniklerine önem vermelisiniz.

Test teknikleri hangi soruya nasıl yaklaşacağınızı belirler ve bazen de soruyu anlamasınız dahi çözmenizi sağlar, hızınızı artırır, eleme yapma şansı verir. Kısaca biz test tekniklerine bakma değil ‘görme’ diyoruz, malumunuz fiziksel bir rahatsızlığı olmayan herkes bakabilir ama göremez. Test tekniklerini öğrenmeniz size bu yetiyi kazandıracaktır.

Okuduğunu Anlama / Yorum Yapabilme

Özellikle reading (okuma) sorularında sizlerden tam olarak bu istenir. Bunun için de bol bol reading çalışması yapmak gerekiyor ve yine test teknikleri önem arz ediyor.

Mutlaka planlı programlı çalışmalı ve yeterince zaman ayırmalısınız!

Sınava 1 ay kala çok mesaj alırım; hocam 1 ay kaldı yeni başladım, şöyle ihtiyacım var, böyle puan almam gerek vs. Bana program yapma konusunda yardımcı olur musunuz? Maalesef kimseye olamadım henüz çünkü 1 ayda YDS gibi bir sınava ça-lı-şa-maz-sı-nız! İngilizce seviyeniz iyiyse dahi en az 5-6 ay ayırmanızı ve bu süreçte efektif bir şekilde çalışmanızı öneririm. Genel İngilizce düzeyiniz düşükse 1- 1,5 sene gibi bir planlama yapmalısınız, son 1 ay değil.

Değerli arkadaşlar; YDS kursumda (şimdi reklamlar, e site benim 🙂 bütün gramer konuları, plan program, test teknikleri, kelime çalışmaları yer almaktadır. Fazlaca karmaşık gibi görünse de planlı çalışılınca öğrencilerimiz inanılmaz güzel sonuçlar almaktalar.

Kursu TIKLAYARAK inceleyebilirsiniz.

Başarılar dilerim!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir