İlginç bir başlık değil mi? Halbuki hep ”İngilizce nasıl öğrenilir?” diye yazar çizeriz, insanlar da bunu arar. Hatta geçerli ve gerçek bilgileri verirseniz, kişi sizden hızlı bir şekilde soğuyabilir; çünkü hızla İngilizce öğrenmek ister ancak durup 2 dakika düşünmez; ”Yahu benim 1 tane dahi hızla dil öğrenmiş tanıdığım, bildiğim, duyduğum biri var mı?” veya bunu kim yapmış ki ben yapacağım?
Hep bir acelesi vardır insanların; İngilizcem sıfır ama 1 ayda hazırlık atlamam lazım! İş için İngilizce istiyor 2 ayda öğrenmem lazım! Yüksek lisans yapacağım YDS’den şu kadar almam lazım, İngilizce? Yok! Lazım da lazım..
Merak etmeyin, bu konuda yalnız değilsiniz 🙂 Udemy best seller İngilizce öğretmeni olarak ben çok alıştım bu sorulara artık (bu yazıyı yazarken 200 bin öğrencim vardı yahu:) İnsanlar kolayı istedikçe ben onlara sabırla zoru seçmeleri gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. Ha bir de kötü bir haberim var; kolay dil öğrenmek diye bir şey YOK!
Peki bu konuda başarılı olabildim mi? Koca bir EVET! Aslında bu tarz ‘kolayı isteyen’ insanlar gözümüze çok batsa da zorlanacağını bile bile insanlar akın akın kurslarımı alıyor; ödevlerini yapıyor, çaba gösteriyor, zamana yayıyor! Yani eksik olan şeylerden bir tanesi de doğru yönlendirme, insanları doğru yönlendirirseniz gayet doğru yolda da gidebiliyorlar. Ben de bu yazıda tam olarak bunu yapmaya çalışacağım, haydi başlayalım.
Gelelim konumuza, İngilizce Nasıl Öğrenilmez?
Not: Bunları eğer kafanızda böyle şeyler varsa; önce yapıp, sonuç alamayıp sonra pişman olmayın diye yazıyorum. Düşünülenin aksine sıfırdan başlamak hiçbir zaman kolay bir şey değildir, moral bozucudur. Kötü şeyleri illa ki tecrübe ederek öğrenmeniz gerekmez! Bazen de tecrübeye kulak asmak iyi bir fikirdir!
Sadece gramer çalışarak dil öğrenilmez!
En sık yapılan hata, maalesef ezberci eğitim sistemimizin kazandırdığı çok kötü alışkanlıklar bunlar. O kadar çok gramere boğuyoruz ki ortaya kafasında her şey karmakarışık şekilde bulunan bireyler çıkıyor. Sadece gramer değil ”EŞ ZAMANLI OLARAK” diğer dil becerilerinizi de geliştirmelisiniz, nedir bunlar? Konuşmak, yazmak, dinlemek, vocabulary building gibi.
Gramersiz de olmaz!
Gramere gerek yokmuş, sadece konuşularak öğrenilirmiş aslında dil… Asrın yalanı… Bu konuda farklı bir makale ele alacağım ancak gramer dilin bir parçasıdır ve mutlaka doğru şekilde ve kararında öğrenilmelidir.
Sadece konuşarak dil öğrenilmez!
Konuşma yine dil becerilerinin önemli bir parçası olup sadece konuşarak dil öğrenmek diye bir şey yoktur. Hatta İngiltere, Amerika gibi ülkelere gitseniz bile! Oralarda dahi sizi dil kursuna gönderip bir miktar gramer öğretirler 🙂 Yalanın boyutunu buradan da anlayabilirsiniz.
Haftada 2 gün dil kursuna giderek dil öğrenilmez!!!
Haftada iki gün dil kursuna gitmenizde bir sakınca yok, tabi ki diğer günler de dil öğrenmeye çalıştığınız sürece! Hafta sonları gideyim, hafta içi yorgunum zaten bir şey yapamam diyorsanız ben de maalesef demek zorundayım. Not: Gaddar değilim 🙂 Olmuyor sadece, dil çok çabuk unutuluyor ve bu kadar uzun aralıklarla öğrenmek pek mümkün değil yoksa ben de isterim rahatça dinlenin 🙂
Not: Kursa gitmeyip kişisel çabanızla (Youtube, Udemy, kitap vb.) öğreniyorsanız da bu geçerli, haftada 1-2 gün çalışarak olmaz, en az 5 gün çalışmalısınız, o 2 gün de arka arkaya olmamalı. Yoğun olan kişiler günlük çalışma saatlerini kısa tutabilir: 30 dk. – 1 saat gibi. Bu öğrenmenizde bir problem yaratmaz, sadece toplam süreyi uzatır.
Uzun aralar vererek dil öğrenilmez!
Pazartesi diyetlerini bilir misiniz? Salı biten… Diyete ve dil öğrenmeye insanlar çok büyük bir heves ve azimle başlar ancak maalesef her ikisinde de devamını getiren çok az kişi vardır. Halbuki her ikisi de düzen ister, süreklilik ister, uzun süre ister. 1 ay deli gibi çalışıp 1 ay ara veriyorsanız bilin ki çalıştığınız 1 ayın % 80’i çöpe gitti.
O yüzden mutlaka uygun bir zamanda başlayıp sonuna dek gitmelisiniz, asla uzun aralar vermemelisiniz. Ara vermeniz gereken durumlarda İngilizce çalışmayı bırakmamalısınız; çok basit kitap okuyun mesela, dizi izleyin bolca. Dil öğrenmek her zaman oturup ders çalışmak değildir!
Türklerle İngilizce konuşarak dil öğrenilmez!
Hanım bundan sonra evde sadece İngilizce konuşuyoruz… (Bring me a cup of tea 🙂 demedi tabi ki) Aşkım ben İngilizce öğreniyorum birlikte pratik yapalım… (yapmadılar) İngilizce konuşma WhatsApp grupları… vb. Tanıdık geldi mi? Bunları yapıyorsanız derhal bırakın! Başka bir dili konuşmak, kendini konuşmaya ikna etmek hiç kolay bir şey değil.
O yüzden ”başka bir iletişim sistemi OLMAMASI” son derece önemlidir. Bu sebeple dil pratiklerinizi mutlaka yabancılarla yapmalısınız. E hocam yabancıları nereden bulayım? Günümüz teknolojisinde milyon tane sosyal medya uygulaması vs. varken birkaç arkadaş edinemiyorsanız ben daha da bir şey demiyorum 🙂
Kitaplardan İngilizce öğrenilmez!
Sadece gramer öğrenilir ve alıştırma amaçlıdır, diğer becerileri de dediğim gibi mutlaka geliştirmelisiniz. Lütfen yanlış anlamayın, son derece değerli kaynaklar da vardır, hatta diğer becerileri de kapsayan set halinde olanlar da. Gramer kitabı ise diğer becerilerin de geliştirilmesi demek istediğim, CD’li setler ise kişisel kullanımda hiçbir zaman başarılı olamadı, nedendir bilinmez..
Bu yazıda kendinizden bir şeyler bulmadınız mı? O zaman harika! Demek ki zaten doğru yoldasınız… Ama bulduysanız bilin ki yanlış giden bir şeyler var, acilen düzeltmeniz gereken, hem de testinin kırılmasını beklemeden.
Asla size hayal satmayacak hocanız, Serdar Hoca’dan sevgiler 🙂